Monday, August 10, 2020
Home Suriname Medische Zending met grotere missie naar Oost-Suriname

Medische Zending met grotere missie naar Oost-Suriname

De Medische Zending Primary Health Care Suriname (MZ) vertrekt morgen met een grote missie naar het oosten van Suriname. Deze mededeling deed MZ-directeur directeur Herman Jintie gisteren tijdens de reguliere COVID-19- persconferentie. De missie zal Stoelmanseiland aandoen en het heel gebied uitkammen. Directeur Jintie: “We gaan richting benedenwaarts tot Langatabiki, waar we ook een aantal gevallen verwachten. We gaan richting bovenwaarts naar de eilandjes rondom Stoelmanseiland en we gaan de hele Tapanahony afkammen om te kijken of er mensen zijn met verschijnselen.”

Hij zei verder dat de MZ-poliklinieken in place zijn en de dagelijkse monitoring doen. Echter, dit soort grote missies zorgen ervoor dat hele dorpen meegenomen kunnen worden. MZ heeft het personeel hiervoor en zal vier tot vijf dagen in het gebied zijn om zo’n groot assessment te maken. “We zijn bijzonder vereerd dat we dat mogen doen, ook onze mensen lopen gevaar,” aldus directeur Jintie.

Volgens hem zijn er de afgelopen tijden ook personeelsleden van MZ positief getest op COVID-19. Zij maken het momenteel heel goed. De MZ-functionaris benadrukt dat het gevaar aanwezig is, omdat MZ deel is van de gemeenschap. “We komen er niet onderuit en ook onze mensen zijn blootgesteld aan dit virus.”

MZ concentreert zich in het oosten op twee gebieden, te weten de stabiele populaties en de mobiele populaties. De stabiele populaties zijn de dorpsgemeenschappen in ons binnenland. Vorige maand was er een epidemiologische missie naar het Lawa- en het Tapanahonygebied, waarbij er zeventien positieve gevallen waren geïdentificeerd in verschillende dorpen en leefgemeenschappen.

Directeur Jintie zegt dat MZ de afgelopen tijden met de monitoring bezig is geweest. Van de zeventien positieve gevallen hebben drie zich ontwikkeld tot ernstige gevallen. Zij zijn getransporteerd naar Paramaribo en volgens de MZ-directeur maken deze personen het goed. “Twee zijn inmiddels ontslagen en een wordt een dezer dagen ontslagen. Voor de rest maken de mensen in het gebied het heel goed.”

De tweede missie betreft die naar de Braziliaanse gemeenschap Antonio do Brinco. Dit nadat de Fransen hadden gerapporteerd dat er positieve personen uit Maripasoela waren. Op basis daarvan is er toen een epidemiologische missie in samenspraak met andere actoren voorbereid en gestuurd naar Antonio do Brinco vlak tegenover Maripasoela. Daar waren na de eerste missie een flink aantal positieven geïdentificeerd.

Na de tweede missie werd gerapporteerd dat de gevallen die er waren niet veel ernstiger zijn geworden. Volgens directeur Jintie is er een artsenteam geweest, dat wel positieve gevallen heeft geconstateerd. Echter gaat het om personen met milde verschijnselen en geen ernstige gevallen. Deze mensen zijn niet getest. MZ heeft de situatie wel voor een week gemonitord. Het team is gisteren teruggekeerd en niemand hoefde getest te worden. Het ligt in de bedoeling van MZ om heel spoedig terug te gaan voor de monitoring, die momenteel vanuit locatie gebeurt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Exponenten bedrijfsleven in Guyana bespreken uitdagingen met president Santokhi

Bij de afsluiting van zijn tweedaagse bezoek aan buurland Guyana heeft president Chan Santokhi, gisteren, een ontmoeting gehad met het personeel van de Surinaamse...

Bee: Ook Javanen hebben strijd geleverd om top te bereiken

Hebt u uzelf ooit gevraagd onder welke omstandigheden de Javaanse immigranten destijds hebben gewerkt en gestreden? We praten altijd over de strijd die onze...

Suriname en Guyana tillen samenwerking naar hoger niveau

“Een heel succesvol bezoek met verschillende persmomenten,” vat president Chan Santokhi het bezoek aan buurland Guyana samen. Wat een ceremonieel bezoek moest zijn, is...

Regering belooft oplossen grondenrechtenvraagstuk

Het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk en de wettelijke erkenning van de eerste bewoners van Suriname, moet in de eerste helft van de zittingstermijn Santokhi-Brunswijk...

Recent Comments

Shares