Monday, August 10, 2020
Home Suriname President Granger na bijkans 5 maanden bereid om verkiezingsuitslag te accepteren

President Granger na bijkans 5 maanden bereid om verkiezingsuitslag te accepteren

President David Granger van Guyana heeft gezegd dat hij de resultaten van de verkiezingen van 2 maart zal aanvaarden zodra deze zijn aangekondigd door de Guyana Elections Commission (Gecom). Dit is bijna vijf maanden na de stembusgang in het land.

Bij de opening van een nieuw COVID-19-ziekenhuis in Guyana, zei Granger aan journalisten dat acceptatie van de verkiezingsuitslag niet afhankelijk is van de vraag of het in zijn voordeel zal zijn of niet.

Granger’s A Partnership for National Unity + Alliance for Change (APNU + AFC) heeft de rechtbank gebruikt om te proberen Gecom ertoe te brengen andere resultaten bekend te maken dan de cijfers van de hertelling waaruit blijkt dat de oppositiepartij People’s Progressive Party (PPP) heeft gewonnen.

De president heeft zich er in het verleden toe verbonden de cijfers over de nationale hertelling te aanvaarden, waaruit blijkt dat de PPP de verkiezingen met meer dan 15.000 stemmen heeft gewonnen, maar Granger is uiteindelijk naar het hooggerechtshof van Guyana gegaan om te voorkomen dat Gecom de verkiezingsuitslag zou bekendmaken.

De leider van de PPP, oud-president Bharrat Jagdeo, verwelkomde een uitspraak van het hooggerechtshof van Guyana, waarin het de beslissing bevestigde waarin werd verklaard dat de nationale hertelling geldig is.

“We zijn blij dat de beslissing in dit opzicht unaniem was”, zei Jagdeo tijdens een virtuele briefing vlak nadat het vonnis was uitgesproken.

Door het beroep af te doen als lichtzinnig en irritant, bevestigde het hof ook dat de verkiezingsfunctionaris, als werknemer van Gecom, moet doen wat hem door de commissie is opgedragen.

Eerder deze maand oordeelde de hoogste rechtbank van Guyana – het Caribbean Court of Justice (CCJ) – dat de stemmen die al zijn geteld tijdens de nationale hertelling van stemmen geldig zijn en de basis moeten vormen voor een verklaring van een winnaar.

Lokale en internationale waarnemers hebben gezamenlijk opgeroepen om de resultaten van de hertelling te gebruiken als basis voor een verklaring. De coalitie van Granger wil dat de rechtbank het gebruik van tien regionale verklaringen goedkeurt, wat haar een overwinning op basis van frauduleuze cijfers opleverde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Roadmap 2030 … a pasi langa e go!

Gezien de laatste (politieke) ontwikkelingen kan, met het oog op het regeerprogramma, niet anders geconcludeerd worden dan dat de heropbouw van Suriname een kwestie...

Exponenten bedrijfsleven in Guyana bespreken uitdagingen met president Santokhi

Bij de afsluiting van zijn tweedaagse bezoek aan buurland Guyana heeft president Chan Santokhi, gisteren, een ontmoeting gehad met het personeel van de Surinaamse...

Bee: Ook Javanen hebben strijd geleverd om top te bereiken

Hebt u uzelf ooit gevraagd onder welke omstandigheden de Javaanse immigranten destijds hebben gewerkt en gestreden? We praten altijd over de strijd die onze...

Suriname en Guyana tillen samenwerking naar hoger niveau

“Een heel succesvol bezoek met verschillende persmomenten,” vat president Chan Santokhi het bezoek aan buurland Guyana samen. Wat een ceremonieel bezoek moest zijn, is...

Recent Comments

Shares